Biografi, del 1

Det var någon gång runt 1967 som den första musikaliska milstolpen infann sig. En av mina bröder tog hem en singel med Jerry Lee Lewis och jag var såld redan från början. Jag lärde mig att spela, sjunga och gurgla som han. Och givetvis att spela med fötterna som han. Jag gick inte hem från skolan, jag sprang och in till pianot och lirade ”Whole lotta shakin’ going on”.

Min syster spelade också piano och var duktig. När hon spelade så öppnade min mor alla fönster i huset ute på Öckerö. Grannar och de som var på väg ner till stranden skulle höra. När jag satte igång så stängde hon alla fönster: ”Godness gracious great balls of fire!”

Nästa milstolpe blev min första orkester, True Gospel Creation. Eftersom jag gick med i kyrkan när jag var 18 så ändrade jag ”Whole lotta shakin’ going on” till ”Jesus Jesus I’m in love with you”. Men jag fortsatte att gurgla och spela med fötterna. Vi behövde fler låtar så det blev till att försöka skriva ihop något. ”Jag kan ej tvivla” och ”Halleluja det är skönt” var några av mina första skapelser. 1973 kom Carole Kings ”Tapestry”, en platta som jag spelade sönder under 70-talet. Carole King är en av dem som påverkat mig mest musikaliskt.

Två år senare gick en av mina starkaste drömmar i uppfyllelse. Jag fick möjlighet att ge ut min första solo-LP. Tvåan kom 1977 och trean blev en singel: ”Sten Tuff” (1978) där jag avslöjar min passion för motorcyklar. Samma år åkte jag på turné med den amerikanske gospellegenden Andraé Crouch. Det blev rätt mycket liv och diskussion när LP:n ”Du är musiken” släpptes 1979. Många förfasades över ”den första kristna discoskivan”.

Under 80-talet fortsatte jag att skriva om Gud. En av mina söner (han var 12 år då) frågade en dag: Pappa, varför sjunger du inte sånger med mindre Gud i så blir du mer populär…? Många av låtarna från ”Den första kärleken”, 1988, har blivit klassiker inom den andliga musiken. Samma år reste jag på turné med Oslo Gospel Choir.

1998 lyckades jag både delta flitigt i TV-serien ”Minns du sången” och ligga på Svensktoppen med min sommarpsalm ”Om sommaren”. Samma år fick jag också sjunga duett med en sädesärla inför 3.000 personer i en tältkyrka i Norrland. Ärlan hade byggt bo och matade sina ungar ovanför scenen. När jag började sjunga ”En sång inom mig” så flög den ner och satte sig på talarstolen intill pianot. Där sjöng den med ända till slutackordet då den lyfte och flög tillbaka till boet. Det blev jubel i tältkyrkan! Vem som sjöng vackrast? Fördel sädesärlan.

Roland Utbult

Till Biografi, del 2

Bokning & info:

Telefon: 0708-250683

Mail: info@utbult.se